Pevnosť Komárno je stále len na predbežnom zozname svetového dedičstva

08.12.2013 Komárno

Komárno 8. decembra (TASR) - Na Zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO sa Pevnosť Komárno zatiaľ nenachádza. Objekt je národnou kultúrnou pamiatkou a je naďalej len na predbežnom zozname čakajúcich na zápis do svetového dedičstva. Informoval TASR vedúci odboru rozvoja Mestského úradu v Komárne Ľudovít Gráfel.

"Návrh sme pripravili a odovzdali exekutíve do Paríža. Odborníci ICOMOS ho považovali za oprávnený, ale dospeli k názoru, že v súčasnosti Pevnosť Komárno by sa do zoznamu kultúrnych pamiatok UNESCO nedostala," uviedol Gráfel s tým, že z tohto dôvodu ministerstvá kultúry Slovenska, ako aj Maďarska návrh stiahli.

ICOMOS (Medzinárodné spoločenstvo pre pamiatky a sídla) odporúča sériovú nomináciu. "Znamená to, že v spolupráci s viacerými štátmi by sme mali vypracovať návrh na viaceré pamiatky, ktoré spolu súvisia," konštatoval. Podľa jeho názoru mohli by to byť napríklad pevnostné systémy, pevnosti habsburskej monarchie, alebo pevnosti na Dunaji. "V tom prípade by to už nebola spolupráca medzi dvoma štátmi, ako to bolo doteraz s Maďarskom. Mohli by sa do veľkého, spoločného projektu zainteresovať aj Rakúsko, Poľsko, Česko, Chorvátsko, Srbsko a podobne," vysvetlil Gráfel. Zdôraznil, že to bude náročnejšia úloha ako dohoda medzi dvoma štátmi, takže vypracovanie projektu môže trvať niekoľko rokov.

V súčasnosti sú všetky priestory komárňanskej Starej pevnosti prístupné verejnosti po tom, čo odtiaľ odstránili 940 ton odpadu a premiestnili 256 ton zeminy. Projekt bol súčasťou Programu cezhraničnej spolupráce Maďarská republika – Slovenská republika 2007-2013 Európskej únie. Obnovilo sa staré schodisko na malom nádvorí Starej pevnosti, okrem toho sa odstránilo veľké množstvo odpadu, ktorý tam zanechala ešte Sovietska armáda. V komárňanskom pevnostnom systéme sú jednotlivé elementy zaujímavou turistickou atrakciou regiónu, ale jej potenciál zatiaľ podľa realizátorov projektu nie je celkom využitý.

Najnovšou raritou Pevnostného systému Komárna je v októbri odovzdaná zreštaurovaná Leopoldova brána v novej pevnosti. Realizáciou projektu reštaurácie s pomocou finančných prostriedkov Nadácie Všeobecnej úverovej banky sa zabezpečila záchrana a zachovanie jedinečného historického diela. Leopoldovu bránu postavili v roku 1663, takže sa v tomto roku dožíva okrúhleho jubilea 350 rokov. Priečelie brány s pamätnou tabuľou - o 10 rokov mladšou - dokladuje dokončenie výstavby Novej pevnosti v Komárne za vlády habsburského cisára Leopolda I. 
 
 
 
 
 

Vyberte región